Merhabalar
Bu yazımda gerek sosyal yaşantımızda gerekse iş hayatımıza olumlu olumsuz etkileri olan yasaların sebep olduğu yansımaları inceleyeceğiz. Yansımalar başlığındaki yazımızı bir nefeste okuyacağınıza eminim . Umarım ki vermek istediğim bu değişik bakış açısına göre olan bilgiler hoşunuza gider. Şimdiden iyi okumalar diliyorum.
Yazıma ek olarak hazırlanan ve iş hayatında kanunlardaki mikro denilecek kadar küçük olan mevzuat ve yönetmeliklerin, sosyal hayatta ne derece de makro etki yaptığını izah ettiğim yazılardan olan İşçi memur arası farklar ve fazla mesai işsizliğe sebep olduğunun ispatı olan İşsizlik oranı nasıl düşürülür? başlıklı yazılarımızı okumanızı tavsiye ederim.
Yansımalar isimli yazımda ifade etmek istediklerimi en başta iki husus içinde aktarmak isterim.
İki konu ise şöyledir.

- Pitbull beslemenin yasadaki yeri
- Alkol yasağı
Pitbul cinsi köpeklerin beslenmesinin yasak olduğuna yönelik birçok şey duymuşuzdur.
Yasadaki yeri tam olarak
l) Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek.
olarak belirtilmiştir 5199 sayılı kanunda belirtildiği gibi beslemek yasak değil ama satış yapmak takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır.
Yasada yer alan küçük bir kelime eksikliği ile küçük hayvanlara saldırı ve insanlara saldırıda bulunan ve öldürme güdüsüyle davranan bu köpek cinsinin beslenmesi engellenememiştir. Yasada yapılan mikro hata hayatımızda makro sonuçlara sebep olmuştur
İkinci konu bu dediğimden biraz daha farklı alkol yasağının nasıl delindiğiyle ilgili
Yasanın 6. maddesinde “Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00saatleri arasında perakende olarak satılamaz” ibaresi yer almaktadır.
Bu yasadaki saat aralığının nasıl delindiğini ve nasıl kayıplar yaşandığını ve bunda nasıl çaresiz kalındığını izah ederek başlayayım.
Yasanın iki ayyaş ve bir satıcı tarafından nasıl delindiğini , saat kaç olursa oldun nasıl içki satan yerden içki alındığını detaylı olarak bir senaryo ile yazarak izah edeceğim
Öncelikle bilmeniz gereken bir kaç detay paylaşayım
Bir müessese müşterisine ikram ettiği bir ürünü vergiden rahatlıkla düşebiliyor .
Bir müessesede çalışan bir kişinin aldığı bahşiş vergiye tabi değildir.
İçki alma senaryosu
Gece yarısını az geçmek üzere alkollü içki satıcısı dükkanı temizlerken bir alıcı dükkana girer.
Daha önceden denenen ve ürünlerim fiyatları bilinen gerçek bir olaydır .
Alıcı: usta yetmişlik ürün hakkında bilgi alabiliriyim .
Satıcı bu ürün çok iyidir . Fiyatı normal satış saatinde 25 lira diye ( fiyat temsilidir)
Söyler
Alıcı abi kuruyemiş paketleri hakkında bilgi alabilir miyim
Satıcı 10 lira paketi karışık paket
Bir kaç alkollü içecek bilgisini alır bu arada alıcı
Satıcı gayet uyanık bir şekilde
Abi sen benim daimi müşterimsin ben sana istediklerini ikram edeyim .

Alıcı ise abi sağol bende senin bu ikramın karşılığında bahşiş bırakayım . ( bırakılan bahşiş içkiler ve alınacak olan diğer ürünlerin toplamı kadar bir tutardır)
Bu ürünleri satıcı ikram etti alıcıda bahşiş verdi ve alım satım işlemi tam olarak resmen olmasa da gerçekleşti. Ama devlet vergi alamadı. Ve pratik zeka ile yasayı delmiş oldular.
Bu duruma bir örnek daha vermek isterim
Zamanında Eyt yasasını düzenleyen bakanın , yaklaşık 20 yıl sonra kendi hazırlattığı yasadan mağdur olanlar sebebiyle karşı çıkması örneğini verebilirim.